Resepi Lamb Chop
PENGENALAN
Lamb
chop adalah potongan daging kambing yang dibuat dengan memotong pada sudut
serenjang kepada tulang belakang, menjana kearah daging tunggal yang secara
tradisinya dimasak dan dihidangkan dengan tulang. Sebahagian daripada tulang
rusuk dan tulang belakang biasanya dimasak dalam lamb chop, bergantung di
bahagian mana yang digunakan sebagai lamb chop. Lamb chop ini adalah hidangan biasa pada musim bunga,
apabila anak-anak teringin menu yang banyak, walaupun permintaan sepanjang
tahun untuk kambing telah membawa beberapa petani untuk membiak kambing-kambing
mereka mengikut jadual berperingkat untuk memastikan bahawa tender daging
memberi rasa yang boleh didapati secara
konsisten.
Kambing
adalah kambing dalam negeri di bawah satu tahun umur. Daging kambing adalah
sangat lembut, kerana usia muda haiwan, dan ia mempunyai rasa yang sangat
tersendiri yang tidak mempunyai gaminess daging dari kambing biri-biri tua.
Banyak budaya di sekitar Mediterranean dan Timur Tengah mempunyai tradisi makan
kambing, dan domba-domba sekali yang berkaitan dengan upacara korban di rantau
ini di dunia.
Lamb
chop terbaik datang dari pinggang, tulang rusuk, dan daging pinggang. Lamb ini
bahagian ini lembut, mudah untuk dimasak, dan sama rata tekstur isinya. Bahagian
yang kurang datang dari bahu atau kaki,
dan secara amnya memerlukan lebih banyak kerja. Dalam semua kes, lamb chop yang
berkualiti tinggi adalah daging merah,
dengan pengagihan lemak dan daging halus bertekstur.
Terdapat
beberapa cara untuk menyediakan resepi lamb chop. Mereka boleh bakar, panggang, atau
dimasak di dapur memasak, dan mereka boleh diperam dengan pelbagai herba,
marinades, dan sos. Lamb chop biasanya cepat dimasak, kerana isinya adalah
nipis, dan jika mereka dimasak dengan suhu yang sederhana atau jarang, mereka
berair, lembut, dan lembap. Daging yang dimasak
dengan sepenuhnya,cenderung untuk menjadi sedikit kering, dan ia boleh menjadi keras.
Untuk hasil yang baik,lamb chop hendaklah dimasak dalam sekurang-kurangnya 145
darjah Fahrenheit (63 darjah Celsius).
Pembersihan
daging secara kering seperti menggunakan herba atau rempah dengan menggosoknya sangat
baik untuk kambing, dan beberapa tukang
masak suka menggunakan sapu kering untuk mewujudkan berkuping, kedap dalam jus
daripada daging dan menghasilkan daging lebih lembut, hidangan siap rasa. Jika
anda perap kambing sebelum memasak, sedar bahawa marinades berasid boleh memecahkan
daging, dan boleh menghasilkan produk akhirnya yang benyek jika kambing itu
diperap terlalu lama.
Cara
yang betul untuk makan lamb chop adalah dengan sos rosemary dan bawang putih, dinasihat oleh penulis
Karen Page dan Andrew Dornenburg, yang dipanggil kombinasi iatu "Holy Grail"
berpasangan di dalam buku mereka "The Flavor Alkitab." Tetapi apabila
anda telah memilih lamb chop atau memberi pesanan untuk lamb chop di sebuah
restoran, anda perlu menentukan cara yang betul untuk betul-betul mendapat rasa
yang enak bila dimakan. Jawapannya bergantung kepada sama ada anda boleh makan
ia dengan potongan yang baik ketika bersama pasangan atau keluarga anda.
Sesetengah
restoran membolehkan anda untuk memilih bahagian mana yang anda inginkan, dan
beberapa tidak. Potongan dari bahagian rusuk kambing yang menyediakan anda
dengan bahagian yang mudah potong, dengan tulang rusuk menonjol dari daging.
Dengan potongan lain, anda tidak boleh hanya menggunakan tangan, ia memaksa
anda untuk menggunakan pisau dan garpu. Potongan dari bahagian pinggang
biasanya tidak mempunyai tulang pada semua, manakala bilah dan lengan potongan
daging dari bahagian bahu hanya mempunyai, tulang bulat kecil.
Sebagai
peraturan umum, ia dianggap kurang sopan untuk makan lamb chop dengan jari
anda. Pengajar Etika menasihati untuk sentiasa menggunakan pisau dan garpu
untuk memotong daging, meninggalkan sedikit sisa daging. Isian yang teringgal
pada akhir suapan tidak digalakan untuk dihabiskan, tetapi membolehkan anda
kemungkinan untuk menghabiskan makanan tersebut jika masih boleh diangkat dengan
menggunakan sudu atau garfu.
Jika
diberi kebenaran oleh tuan rumah atau pelayan wanita anda untuk makan lamb chop
dengan tangan anda, berasa bebas untuk berbuat demikian, tetapi perlu diingat
bahawa beberapa peraturan etika masih perlu diguna pakai. Gunakan jari anda
hanya selepas anda telah memotong daging dengan pisau dan garpu dan hanya jika potongan
itu tidak dihidangkan dengan sos.
Dalam
kes lamb chop dengan jari anda, nasihat ibu anda untuk tidak mengikut cara orang ramai tidak
terpakai. Pada barbeku belakang rumah, makan malam keluarga atau bar kasual
atau restoran di mana semua yang lain makan lamb chop dengan jari mereka, anda
boleh juga menggunakan jari sahaja.
RESEPI LAMB
CHOP
Bahan
Perapan :
·
8 ulas bawang putih
·
4 ulas bawang merah India
·
1 batang serai
·
130 gm minyak jagung atau Olive Oil
·
70 gm air
·
30 gm lada hitam biji
·
40 gm gula pasir atau Brown Sugar
·
5 gm Paprika
·
10 gm serbuk Stock Perang ~ Jenama Knor
·
50 gm sos HP original
·
25 gm Yellow Mustard
·
2 gm Tyme
·
2 gm Rosemary
·
10 gm garam
Cara-cara
:
1. Bersih daging kambing dan
toskan
2. Ketuk2 sket bahagian isi
daging kambing supaya daging tidak liat.
3. Bawang putih, bawang merah,
serai, minyak jagung dan air di kisar bersama hingga halus.
4. Lada hitam biji di tumbuk
atau dikisar kasar
5. Lumurkan kepingan daging
kambing dengan bahan yang dikisar,diikuti dengan herba (paprika,yellow
mustard,tyme dan rosemary) dan juga serbuk stock perang.
6. Akhir sekali gaulkan daging
dengan bahan tumbuk.
7. Letakkan sedikit olive oil
supaya daging tak kering
8. Perap daging paling kurang
selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap
ke dalam daging...memang best
9. Bakar daging sehingga masak.Pastikan
grill pan dah benar2 panas (Sampai berasap2 yeaa) barulah diletak kepingan
daging kambing.
10. Grill hingga masak, ikut
tekak korang la nk medium rare ke medium or well done yea..
Bahan
sos black pepper :
·
40 gm mentega
·
2 ulas bawang putih
·
3 ulas bawang merah
·
5 gm bawang Holland
·
10 gm carrot
·
10 gm Celerry
·
1 keping Bay Leaf
·
1 gm Thyme
·
1 gm Oregano
·
1 gm Parsley
·
15 gm lada hitam biji
·
20 gm serbuk Stok Perang ~ jenama Knor
·
20 gm tepung
·
600 ml air
·
15 gm gula
·
5 gm garam
·
5 gm serbuk secukup rasa
·
25 ml krim tenusu
Cara-cara
:
-
Bawang putih, bawang merah, bawang Holland dikisar halus
-
Karot dan celery juga di kisar
-
Lada hitam pula ditumbuk atau dikisar kasar
-
Bahan-bahan ini dikisar tanpa menggunakan air
1. Mula-mula kita panaskan
mentega
2. Tambahkan sedikit minyak olive oil
3. Tumiskan bawang putih, bawang
merah dan bawang Holland hingga garing
4. Kemudian masukkan karot dan
celery ,masak lagi hingga garing
5. Selepas itu kita masukkan
pula daun bay dan herba, kacau perlahan
6. Masukkan pula tepung dan
serbuk stok perang dan kacau hingga ia menjadi pes yang pekat dan hitam
7. Masukkan lada hitam dan kacau dengan api perlahan
hingga naik bau
8. Tambahkan air dan bahan
perasa, didihkan perlahan sambil di kacau hingga kuahnya sedikit pekat
9. Akhir sekali masukkan krim
dan kacau rata.
Mashed
potato dan sos
Bahan-bahan
mashed potato:
-
8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes
lebih gebu)
-
Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
-
3 sudu besar butter
-
2 sudu besar mayonaise
-
½ cawan susu segar/ fresh cream
-
1 sudu kecil black pepper
Bahan-bahan
untuk gravy : ~
-
2 ulas bawang putih dicincang halus
-
2 sudu kecil black pepper
-
2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand
lea&perrin)
-
4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air
-
2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan
gravy)
-
1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken,
guna airnya lg sedap)
-
sedikit minyak untuk menumis bwg putih- kite gune butter
Cara
untuk buat mashed potato:
-
Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam
periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg
diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
-
Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper
kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato
masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur &
smooth, siap lah mash potato tu.
Untuk
Gravy :
-
Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai
garing sgt..tak sedap)
-
Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung.
Masak hingga didih.
-
Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu
tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
CREAMY
COLESLAW
Bahan2:
-
1/2 cawan lobak merah yg disagat
-
1/2 biji bawang besar ~ dihiris halus
-
4 cawan kobis yg disagat
-
3 - 4 sudu besar mayonis ~
-
2 sudu susu fresh
-
secubit garam
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan ke
dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.
2. Simpan dalam peti ais.
3. Hidangkan sejuk.
-Untuk
serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi..hidang bersama lamb chop dan
coleslaw. Tuang sos black pepper keatas lamb chop.
No comments:
Post a Comment