Resepi Lamb Chop


Resepi Lamb Chop




PENGENALAN

Lamb chop adalah potongan daging kambing yang dibuat dengan memotong pada sudut serenjang kepada tulang belakang, menjana kearah daging tunggal yang secara tradisinya dimasak dan dihidangkan dengan tulang. Sebahagian daripada tulang rusuk dan tulang belakang biasanya dimasak dalam lamb chop, bergantung di bahagian mana yang digunakan sebagai lamb chop. Lamb chop ini  adalah hidangan biasa pada musim bunga, apabila anak-anak teringin menu yang banyak, walaupun permintaan sepanjang tahun untuk kambing telah membawa beberapa petani untuk membiak kambing-kambing mereka mengikut jadual berperingkat untuk memastikan bahawa tender daging memberi  rasa yang boleh didapati secara konsisten.

Kambing adalah kambing dalam negeri di bawah satu tahun umur. Daging kambing adalah sangat lembut, kerana usia muda haiwan, dan ia mempunyai rasa yang sangat tersendiri yang tidak mempunyai gaminess daging dari kambing biri-biri tua. Banyak budaya di sekitar Mediterranean dan Timur Tengah mempunyai tradisi makan kambing, dan domba-domba sekali yang berkaitan dengan upacara korban di rantau ini di dunia.

Lamb chop terbaik datang dari pinggang, tulang rusuk, dan daging pinggang. Lamb ini bahagian ini lembut, mudah untuk dimasak, dan sama rata tekstur isinya. Bahagian  yang kurang datang dari bahu atau kaki, dan secara amnya memerlukan lebih banyak kerja. Dalam semua kes, lamb chop yang berkualiti tinggi adalah daging  merah, dengan pengagihan lemak dan daging halus bertekstur.

Terdapat beberapa cara untuk menyediakan resepi lamb chop. Mereka boleh bakar, panggang, atau dimasak di dapur memasak, dan mereka boleh diperam dengan pelbagai herba, marinades, dan sos. Lamb chop biasanya cepat dimasak, kerana isinya adalah nipis, dan jika mereka dimasak dengan suhu yang sederhana atau jarang, mereka berair, lembut, dan lembap. Daging  yang dimasak dengan sepenuhnya,cenderung untuk menjadi sedikit kering, dan ia boleh menjadi keras. Untuk hasil yang baik,lamb chop hendaklah dimasak dalam sekurang-kurangnya 145 darjah Fahrenheit (63 darjah Celsius).

Pembersihan daging secara kering seperti menggunakan herba atau rempah dengan menggosoknya sangat  baik untuk kambing, dan beberapa tukang masak suka menggunakan sapu kering untuk mewujudkan berkuping, kedap dalam jus daripada daging dan menghasilkan daging lebih lembut, hidangan siap rasa. Jika anda perap kambing sebelum memasak, sedar bahawa marinades berasid boleh memecahkan daging, dan boleh menghasilkan produk akhirnya yang benyek jika kambing itu diperap terlalu lama.


Cara yang betul untuk makan lamb chop adalah dengan sos  rosemary dan bawang putih, dinasihat oleh penulis Karen Page dan Andrew Dornenburg, yang dipanggil  kombinasi iatu "Holy Grail" berpasangan di dalam buku mereka "The Flavor Alkitab." Tetapi apabila anda telah memilih lamb chop atau memberi pesanan untuk lamb chop di sebuah restoran, anda perlu menentukan cara yang betul untuk betul-betul mendapat rasa yang enak bila dimakan. Jawapannya bergantung kepada sama ada anda boleh makan ia dengan potongan yang baik ketika bersama pasangan atau keluarga anda.

Sesetengah restoran membolehkan anda untuk memilih bahagian mana yang anda inginkan, dan beberapa tidak. Potongan dari bahagian rusuk kambing yang menyediakan anda dengan bahagian yang mudah potong, dengan tulang rusuk menonjol dari daging. Dengan potongan lain, anda tidak boleh hanya menggunakan tangan, ia memaksa anda untuk menggunakan pisau dan garpu. Potongan dari bahagian pinggang biasanya tidak mempunyai tulang pada semua, manakala bilah dan lengan potongan daging dari bahagian bahu hanya mempunyai, tulang bulat kecil.

Sebagai peraturan umum, ia dianggap kurang sopan untuk makan lamb chop dengan jari anda. Pengajar Etika menasihati untuk sentiasa menggunakan pisau dan garpu untuk memotong daging, meninggalkan sedikit sisa daging. Isian yang teringgal pada akhir suapan tidak digalakan untuk dihabiskan, tetapi membolehkan anda kemungkinan untuk menghabiskan makanan tersebut jika masih boleh diangkat dengan menggunakan sudu atau garfu.

Jika diberi kebenaran oleh tuan rumah atau pelayan wanita anda untuk makan lamb chop dengan tangan anda, berasa bebas untuk berbuat demikian, tetapi perlu diingat bahawa beberapa peraturan etika masih perlu diguna pakai. Gunakan jari anda hanya selepas anda telah memotong daging dengan pisau dan garpu dan hanya jika potongan itu tidak dihidangkan dengan sos.

Dalam kes lamb chop dengan jari anda, nasihat ibu anda untuk  tidak mengikut cara orang ramai tidak terpakai. Pada barbeku belakang rumah, makan malam keluarga atau bar kasual atau restoran di mana semua yang lain makan lamb chop dengan jari mereka, anda boleh juga menggunakan jari sahaja.

 

RESEPI LAMB CHOP

Bahan Perapan :

·         8 ulas bawang putih

·         4 ulas bawang merah India

·         1 batang serai

·         130 gm minyak jagung atau Olive Oil

·         70 gm air

·         30 gm lada hitam biji

·         40 gm gula pasir atau Brown Sugar

·         5 gm Paprika

·         10 gm serbuk Stock Perang ~ Jenama Knor

·         50 gm sos HP original

·         25 gm Yellow Mustard

·         2 gm Tyme

·         2 gm Rosemary

·         10 gm garam



Cara-cara :

1.      Bersih daging kambing dan toskan

2.      Ketuk2 sket bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.

3.      Bawang putih, bawang merah, serai, minyak jagung dan air di kisar bersama hingga halus.

4.      Lada hitam biji di tumbuk atau dikisar kasar

5.      Lumurkan kepingan daging kambing dengan bahan yang dikisar,diikuti dengan herba (paprika,yellow mustard,tyme dan rosemary) dan juga serbuk stock perang.

6.      Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk.

7.      Letakkan sedikit olive oil supaya daging tak kering

8.      Perap daging paling kurang selama 1 jam.Tapi saya suka perap semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging...memang best

9.      Bakar daging sehingga masak.Pastikan grill pan dah benar2 panas (Sampai berasap2 yeaa) barulah diletak kepingan daging kambing.

10.  Grill hingga masak, ikut tekak korang la nk medium rare ke medium or well done yea..

 


Bahan sos black pepper :

·         40 gm mentega

·         2 ulas bawang putih

·         3 ulas bawang merah

·         5 gm bawang Holland

·         10 gm carrot

·         10 gm Celerry

·         1 keping Bay Leaf

·         1 gm Thyme

·         1 gm Oregano

·         1 gm Parsley

·         15 gm lada hitam biji

·         20 gm serbuk Stok Perang ~ jenama Knor

·         20 gm tepung

·         600 ml air

·         15 gm gula

·         5 gm garam

·         5 gm serbuk secukup rasa

·         25 ml krim tenusu



Cara-cara :

-        Bawang putih, bawang merah, bawang Holland dikisar halus

-        Karot dan celery juga di kisar

-        Lada hitam pula ditumbuk atau dikisar kasar

-        Bahan-bahan ini dikisar tanpa menggunakan air

 
1.      Mula-mula kita panaskan mentega

2.      Tambahkan  sedikit minyak olive oil

3.      Tumiskan bawang putih, bawang merah dan bawang Holland hingga garing

4.      Kemudian masukkan karot dan celery ,masak lagi hingga garing

5.      Selepas itu kita masukkan pula daun bay dan herba, kacau perlahan

6.      Masukkan pula tepung dan serbuk stok perang dan kacau hingga ia menjadi pes yang pekat dan hitam

7.      Masukkan  lada hitam dan kacau dengan api perlahan hingga naik bau

8.      Tambahkan air dan bahan perasa, didihkan perlahan sambil di kacau hingga kuahnya sedikit pekat

9.      Akhir sekali masukkan krim dan kacau rata.

Mashed potato dan sos

Bahan-bahan mashed potato:

-        8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)

-        Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk

-        3 sudu besar butter

-        2 sudu besar mayonaise

-        ½ cawan susu segar/ fresh cream

-        1 sudu kecil black pepper

 

Bahan-bahan untuk gravy : ~

-        2 ulas bawang putih dicincang halus

-        2 sudu kecil black pepper

-        2 sudu besar Worcestershire sauce ( kite gune brand lea&perrin)

-        4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air

-        2 sudu besar tepung jagung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)

-        1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)

-        sedikit minyak untuk menumis bwg putih- kite gune butter

 

Cara untuk buat mashed potato:

-        Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.

-        Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.


Untuk Gravy :

-        Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)

-        Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.

-        Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)


CREAMY COLESLAW

Bahan2:

-        1/2 cawan lobak merah yg disagat

-        1/2 biji bawang besar ~ dihiris halus

-        4 cawan kobis yg disagat

-        3 - 4 sudu besar mayonis ~

-        2 sudu susu fresh

-        secubit garam


Cara:

1.      Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk dan gaul rata.

2.      Simpan dalam peti ais.

3.      Hidangkan sejuk.


-Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi..hidang bersama lamb chop dan coleslaw. Tuang sos black pepper keatas lamb chop.

No comments:

Post a Comment